Kalendarz wydarzeń

IV edycji Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”
Czwartek 17 Listopad 2022, 08:00
Odsłon : 61

Szanowni Państwo,

 

Jest nam niezmiernie miło zaprosić Państwa do udziału w IV edycji Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”, która odbędzie się w dniu 17 listopada 2022r. w formule HYBRYDOWEJ. Możemy spotkać się na żywo w Hotelu Novotel Poznań lub online na platformie Gridaly.

Tematyka Konferencji wpisuje się w najnowsze trendy naukowe i praktyczne, które dotyczą wpływu diety na zdrowie człowieka Przy udziale wybitnych postaci ze świata nauki, którzy przyjęli nasze zaproszenie do udziału w spotkaniu, chcemy przedstawić najnowszą wiedzę na temat nutrigenomiki, wpływu mikrobioty na zdrowie człowieka, znaczenia prawidłowej podaży folianów, żelaza i witamin dla zdrowia prokreacyjnego kobiety. Tematem spotkania będzie też współzależność potencjału genetycznego człowieka i diety oraz ich korelacja z rozwojem wewnątrzmacicznym płodu. Prawidłowe żywienie kobiety ma ogromny wpływ za zdrowie prokreacyjne i zdrowie przyszłych pokoleń. Mamy nadzieję, że dobór tematów i wykładowców zapewni najwyższy poziom Konferencji i spełni Wasze oczekiwania.

Konferencja skierowana jest do położnych, dietetyków, lekarzy, farmaceutów oraz osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem

Poprzednie edycje konferencji online okazały się bardzo dużym sukcesem, ponieważ uczestniczyło w nich ponad 500 osób!

 

PROGRAM KONFERENCJI:

08.50 – 09.00  Powitanie (Krzysztof Drews, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Jan Mazela, Hubert Wolski)

SESJA I

09.00 - 09.20 Nutrigenomika a żywienie kobiet w okresie prokreacyjnym (Prof. Agata Chmurzyńska)

09.20 - 09.40 Dieta wegetariańska i wegańska w ciąży (Dr inż. Karolina Łagowska)

09.40 - 10.00 Programowanie metaboliczne i strukturalne w życiu płodowym (Dr hab. Marzena Skrzypczak-Zielińska)

10.00 - 10.20 Czy stosowanie ziół w ciąży jest bezpieczne? (Prof. Marcin Ożarowski)

10.20 - 10.40 Dyskusja

10.40 - 11.00 Przerwa kawowa

SESJA II

11.00 - 11.20 Otyłość a prokreacja - wyzwanie XXI wieku (Prof. Dorota Bomba-Opoń)

11.20 - 11.40 Anemia u kobiet ciężarnych - wciąż aktualny problem (Prof. Krzysztof Drews)

11.40 - 12.00 Witamina D w prewencji powikłań ciąży (Prof. Piotr Sieroszewski)

12.00 - 12.20 Czy potrzebna multiplikować suplementację witaminową u ciężarnych (Dr hab. Agata Szpera-Goździewicz)

12.20 - 12.40 Tarczyca - wsparcie prawidłowej prokreacji

12.40 - 13.00 Dyskusja

13.00 - 14.00 Przerwa lunchowa 

SESJA III

14.00 - 14.20 Kiedy warto sięgnąć po probiotyk w ciąży? (Prof. Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz)

14.20 - 14.40 Dysbioza jako problem kliniczny w ginekologii i położnictwie - czego nie wiedzieliśmy rok temu? (Prof. Tomasz Paszkowski)

14.40 - 15.00 Wpływ probiotyków na procesy odporności u kobiet w wieku prokreacyjnym  (Prof. Tomasz Karpiński)

15.00 - 15.20 Wchłanianie żelaza i składników mineralnych w ciąży - czy możemy sobie pomóc stosując probiotyk? (Mgr Magdalena Gawlik)

15.20 - 15.40 Dyskusja

15.40 - 16.00 Przerwa

SESJA IV

16.00 - 16.20 Żywienie kobiet z endometriozą (Prof. Marek Gogacz)

16.20 - 16.40 Żywienie w okresie przekwitania - menopauza pod kontrolą (Prof. Joanna Bajerska)

16.40 - 17.00 Zaburzenia odżywiania u kobiet w wieku prokreacyjnym (Prof. Hubert Wolski)

17.00 - 17.20 Dyskusja

17.20 - 17.30 Przerwa

SESJA V

17.30 - 17.50 Temat do ustalenia

17.50 - 18.10 Temat do ustalenia

18.10 - 18.30 Temat do ustalenia

18.30 - 18.50 Dyskusja

18.50 - 19.00 Zakończenie obrad

Szczegóły i rejestracja: https://zywienieaprokreacja2022.pl/info

Z wyrazami szacunku i do zobaczenia stacjonarnie w Poznaniu lub online!

Prof. Krzysztof Drews

Prof. Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz

Prof. Jan Mazela

Prof. Hubert Wolski

Projekt NIPIP 3

 

beznazwy 226x93 pielęgniarki logo 2014l